Tips til kalde vinterdager.

Vi gjennomfører våre program i trygge og ville omgivelser i Femundsmarka og Røros traktene. Noen av våre deltagere og foreldre kan være bekymret for kulda. Våre rutiner gjør at vi jobber hard for å unngå skader. Les mer om det her.

 

Om vinteren er det en del forhåndsregler å ta og deltagere i Villmarksterapiprogrammer blir fulgt nøye opp på dette området. Her får dere noen enke tips.

Det finnes mange og her har vi valgt noen av våre favoritter. Friluftsliv og bekledning er noe man best lærer ved å erfare det selv da vil alle er forskjellige med tanke på hvor lett man fryser og hvor varm man er.

  • Lag på lag.

Når vi kler på oss med flere lag klær er det viktig å huske på at det er luften mellom klærne som gjør at vi blir varm. 3 lag med veldig tykke klær uten luft imellom vil funke dårligere enn flere lag med luft i mellom. Dette er kanskje det viktigeste bekledningsprinsippet, også når det gjelder votter og sko. Votter med overtrekksvotter «2 i en».  Sko med utagbar innersokk med merke Sorel eller Kamik eller tilsvarende fungerer godt.

  • Ull

Ull isolerer godt også når det blir skittent. De tykkeste ullundertøy settene fungerer veldig om vinteren eller et tynt med et mellomplagg over. Ullsokker er et must og de beste er de som har en kombinasjon av ull og syntetisk materiale den såkalte raggsokken. OBS! Ullsokker i blandet syntetiske stoffer sliter bort ullen først. Sørg derfor for å bytte ut sokkene jevnlig da man fort kan ende opp men kalde sokker

  • Vindtett jakke med stor hette

En jakke som gjerne kan være i tettvevd bomull, som har stor justerbar hette og som gjerne er litt vid og går nedover baken er et favorittplagg på Rørosvidda vinterstid.

  • Lue

Vi mister mye varme gjennom hodet og hvis man tenker at hodet er en skorstein så er det viktig å «tette toppen» da varmetapet der er stort. En lue som går godt nedover ørene og som har en tykkelse som holder deg varm er viktig.

Det er lurt å ha med flere luer. En som man har på når man forflytter seg og en som er tørr og som man kan ta på når man stopper.  Nattlue er et must!

 

God tur ut

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *